2010. december 3., péntek

Rohadás + E85 + utódok

Azzal a szomorú ténnyel kellett szembenéznem múlt hétvégén, hogy tütü bizony rohad :(
Történt ugyanis, hogy még mikor a nyári gumiszettet cseréltem télire, emelés közben kicsit "ropogott" a kocsi, pedig rendesen az emelőpontnál fogtam meg. Na mondom mizu, nézzük csak. Rozsda... ejj ejj, nem lesz ez így jó. Kerítettem némi egyből-a-rozsdára festéket, hogy majd jól bekenem - az alján úgysem látszik, rosszabb tán nem lesz tőle. Legközelebb mikor otthon (otthon otthon) jártam, ahol a garázsban még olyan extra is van, mint szerelőakna, szóval akkor szépen beálltam az akna fölé, kérdéses hely megkeres - jobb hátsó kerék előtt - és nekiáll lekaparni a rozsdás részt a lemezről, mert hát mégiscsak jobb minél inkább fémtiszta felületet festeni. Ahogy így szedegetjük faterral a rozsdadarabokat, egyszer csak arra leszünk figyelmesek, hogy itt bizony egy nem kicsi lyuk van. Jájj. Szerencsére ez egy olyan helyen van hogy a luk nem az utastérbe vezet, hanem egy lemezek által határolt üres dobozba (a hátsó kerékjárati ív és az alváz találkozásánál).

Ez a kis tényfeltáró mozzanat rávilágított arra, hogy bizony ez a kocsi pont a napokban éri meg a 18. életévét. Szép kor, de sajnos egyre kevésbé éri meg bármit is javíttatni rajta, pláne ha ilyenről van szó, ahol lehet hogy fényezni is kell, az meg sajnos egy régi kocsinál is pontosan annyiba kerül, mint egy újnál. Mert ugyan a kocsi aljáról van, szó, de ki tudja, hogy a lakatos kolléga mekkora darabot vág ki belőle, hogy aztán újrahegessze. Mert ha a küszöbből is visz valamennyit, akkor ott már bizony nem árt fényezni.

Szóval egyre biztosabbnak látszik, hogy tavasszal elválnak útjaink :(
Itt az ideje keresgélni az utódot. Mikor ezt a járgányt vettem, akkor is lejátszottam magamban a klasszikus német - japán vallásháborút, igazából most is valami hasonló zajlik.

Az E85 átalakítót természetesen viszem tovább, hiszen örök garis, így csakis benzines gépeket keresek.
No nem csak ezért, de az is egy szempont, hogy a diesel az diesel. Slussz passz. A benzinesből meg lehet gázos vagy etanolos is. Szóval benzin.
A következő szempont, hogy évi 12000 km autópálya, 6000 km város és kb 0 km vidéki országutat kell kiszolgálnia. Ebből következően egy nagyon hosszú 5 sebességes váltó legyen benne, de jobb lenne, ha lenne 6. is.
Fogyasztás: örülnék, ha autópályán valós 130km/h (nem óra szerinti, hanem GPS-szel mért) mellett nem enne többet, mint 8 liter, amiben sokat segít a hosszú 5. vagy a 6. sebesség.
A piszkos anyagiak. ~1.5M. Ezt nem is részletezem, kb ennyit szánok rá.

A versenyzők:
Toyota Avensis 1.8-2.0 2000-2003
Honda Accord 1.8-2.0 2000-2002
Seat Toledo/Leon 1.8T 2002-2005

Részben a kora, részben a 6. sebesség, részben a 180 paci és a turbó miatt egyelőre a Seat a befutó.
Ezen kívül az sem hátrány, hogy nem kevés fut belőle az utakon (Leon = Golf4 = A3), így remélhetőleg sokan értenek hozzá és az alkatrész árak is barátságosak.

És hogy miért olyan lényeges a turbó?
Na itt jön az E85 része a történetnek.
Pár hónapja olvastam egy leírást arról, hogyan befolyásolja a turbós autók működését, ha etanolt kapnak.
Először is - nem turbós társaikhoz hasonlóan - némileg erőre kapnak.
Másodszor: többletfogyasztás jelentkezik. És itt a trükk, ugyanis egy turbós kocsi látványosan kisebb fogyasztásnövekedést produkál szívó társainál.
Már bánom, hogy nem mentettem el a cikket, de úgy emlékszem 5-15%-os extra dúsításról beszélnek, ami elég barátinak hangzik.
Hogy miért van ez? Az bizony abban a cikkben van leírva, amit azóta sem találok :(
Ígérem megkeresem.

Szóval most úgy néz ki, tavasszal érkezik az utód :)
- 10-13 év mínusz
- 47 LE plusz
És emellett remélhetőleg autópályán alacsonyabb fogyasztás :)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése